Chung Hong, Poľsko: “Nie sme stroje!”

Deutsch | EnglishFrançais | Lietuvių


Elektrotechnická továreň v špeciálnej ekonomickej zóne, nízke mzdy, dlhý pracovný deň, zmluvy na spôsob „prijať – prepustiť“: to, čo obvykle počujeme o Číne, Malajzii alebo Mexiku, sa odohráva aj v srdci Európy.

Na konci roku 2011 sa pracujúci zorganizovali proti zlým pracovným podmienkam v továrni Chung Hong Electronics v špeciálnej ekonomickej zóne (ŠEZ) Wrocław-Kobierzyce na juhozápade Poľska. Táto taiwansko-čínska spoločnosť je subdodávateľom komponentov pre kórejskú nadnárodnú firmu LG. Chung Hong sa spočiatku snažil zamestnancov odbiť a nereagoval na ich požiadavky. Neskôr sa ich snažil potlačiť. Keď začali štrajkovať, manažment veľkú časť účastníkov okamžite prepustil.

Mnohí pracujúci vstúpili do anarchosyndikalistických odborov Iniciatíva pracujúcich (Inicjatywa Pracownicza), ktoré po porážke štrajku začali kampaň proti firme, proti pracovným podmienkam v poľských ŠEZ a proti „odpadovým pracovným zmluvám“ (umowy śmieciowe). Poľská vláda od nástupu krízy využíva tieto zmluvy v čoraz väčšej miere s cieľom ďalej obmedziť práva pracujúcich. Tento článok chce objasniť a preskúmať pozadie a vývoj sporov v Chung Hongu: Chung Hong, Poľsko: “Nie sme stroje!”

 

This entry was posted in Texty and tagged , . Bookmark the permalink.